СВІТ
СОЛОДОЩІВ – ЦУКЕРКИ !
КРАЇНА
ЦУКЕРЛЯНДІЯ
Мета: ознайомити
учнів та гостей з виробничим режимом, технологією випуску солодощів Херсонської
кондитерської фабрики; розвивати кругозір школярів, уяву, естетичний смак,
бажання більше дізнатися про вітчизняне підприємство та його продукцію;
виховувати почуття гордості за великий та якісний асортимент фабрики;
виховувати обізнаність, захищеність українських
споживачів щодо інформації про безпечність продуктів зокрема солодощів.
Бути вдячними людям, які дарують нам свято радості смакувати солоденьким.
Загадки
-
Там, де він - чудові пахощі, для дітей чекають ласощі: шоколадки і цукерки
із начинками, тістечка із кремом і родзинками. (Кондитер)
- Солодка, смачна й запашна дітям і дорослим
до вподоби. (Цукерка)
Вірно! Молодці! Це цукерки і кондитер, людина, яка виготовляє ласощі:
цукерки, тістечка, печиво.
Наш виховний захід сьогодні незвичний. Ми з вами віртуально, тобто думками,
вирушимо на екскурсію до Херсонської кондитерської фабрики.
Ознайомимось з її виробничим режимом, технологією випуску солодкої
продукції, досягненнями фабрики, дізнаємось, чи варто їсти багато солодощів.
Почуєте цікаву інформацію про історію виникнення цукерок. І найприємніша
новина: кожен присутній у цій залі отримає солодкий сюрприз, бо всі учні
початкової школи заздалегідь отримали домашні завдання. Від кожного класу
представник ознайомить нас із результатом виконаної роботи.
І так, на широкому проспекті, біля Дніпра, стоїть
Херсонська кондитерська фабрика. Колони у неї високі, далеко видно, а цукерками
пахне ще далі. Ось уже 82 роки херсонський моряк, емблема цієї фабрики,
(демонструється) несе солодощі в наше не завжди солодке життя. Карамель, драже,
ірис, вафлі, вафельні трубочки, печиво, зефір (всього 200 найменувань). Ну що,
відчули смак солодощів? Але ж ви ще не побували на Херсонському підприємстві.
Росія, Казахстан, Грузія, Естонія, Молдова, Турція, Польща уже спробували і
не проти підсолодити собі життя такою продукцією ще. Ми не проти подарувати
радість і вам.
Звучить пісня «Цукерки я люблю»
У нас сьогодні свято
Все сплетене з пісень.
Цукерки привітали,
Сказали «Добрий день!»
Приспів:
Я так люблю цукерки,
Я так люблю торти
І всякі подарунки,
Які дарують мені.
-Може вас здивує, але цукеркам понад три тисячі років. І вперше вони
з'явилися в Єгипті. Цукру тоді не було - замість нього використовували мед і
фініки.
-За часів мушкетерів шоколад вживали як ліки від багатьох хвороб.
-На початку ХІХ-го століття кондитерських фабрик ще не було, кондитери
виготовляли цукерки за власними рецептами, які зберігали в таємниці.
-Найбільша цукерка - ведмедик на ім'я «Хагі - Бой». Її виготовили у
спеціальній формі, що важила 4 тонни! Залита у неї фруктова маса сушилась 2
тижні. Потім ведмедика заввишки 68 см і вагою 633 кг вийняли й відполірували до
блиску.
-Космічною називають цукерку «Чупа - Чупс». У 1995 році нею ласували
космонавти на станції «Мир».
-Не кожному туристу подобаються фінські цукерки. Вони бувають кислі, солоні
й такі, що на смак нагадують нафту.
-Найбільшим у світі містом шоколаду називають столицю Франції - Париж.
-Тут можна скуштувати шоколадні цукерки з малиною, лимоном всередині.
Багато ласощів виготовляють вручну.
Вчитель:
-На кожній солодкій кухні все залежить від господині. Ганна Василівна
Дронова - так звати чарівницю херсонських ласощів, директор, голова Правління
Спілки, жінка, яка має декілька орденів, в тому числі і орден «Княгині Ольги»,
також Ганна Василівна має багато почесних звань. Але навіщо знати про звання,
коли кожна дитина і доросла людина знають, що те, що вийшло із її цехів
фабрики, смачне і солодке!
І ось ми з вами на території Херсонської кондитерської фабрики. Нас радо і
привітно зустрічає її директор - Ганна Василівна Дронова.
-Доброго дня, шановні маленькі і дорослі гості. Ласкаво просимо до нашої
солодкої Херсонської кондитерської фабрики.
Найкращі світові технології, натуральна вітчизняна сировина, наявність
необхідних організмові вітамінів, мікроелементів, відсутність консервантів
зробило нашу продукцію корисною і з чудовим смаком.
Фабрика постійно бере участь у виставках, ярмарках. Відзначена:
«Міжнародний приз за якість» (Париж, 10.03.97р), приз «Арка Європи» (04.97р),
«Золотий приз» (12, 1997р) диплом 6 міжнародного форуму «Дні якості у Києві» (11,97р).
Диплом міжнародних виставок «Агро 88», «Агро 99», міжнародні ярмарки Прод
ЕКСПО - 99, Переможець конкурсу «Золотий Борисфен» (1999 - 2000р).
Підприємство випускає особливо цінні в наш час желейні цукерки на основі
пектину - натуральної желейної речовини, витяжки із яблук та цитрусових, а
також агара - витяжка із морських водорослів.
На фабриці працює три головних цехи: карамельний, цукерковий, вафельний. До
складу фабрики входять три фірмових магазина: один на території підприємства,
другий - на Центральному ринку, третій -
«Ганнуся» на Таврійському селищі, які реалізують 10% продукції.
АОЗТ «Херсонська кондитерська фабрика» працює на ринку кондитерських
виробів України з 1928 року.
В серпні 1994 року фабрика викуплена колективом і зареєстрована як
акціонерне товариство.
Багата історія та традиції підприємства Херсонської кондитерської фабрики,
а також великий досвід її працівників - запорука високої якості виробленої
продукції, яка добре відома на Україні та за її межами завжди користується
великим попитом.
Сьогодні фабрика представляє собою сучасне виробництво, комплекс потужністю більш як 9 тисяч тон продукції в
рік.
На сьогодні ми виробляємо більш, ніж 200 найменувань цукерок, карамелі,
драже, ірису, вафлів, вафельних трубочок, печива, зефіра, які відзначаються
оригінальним дизайном та високою якістю.
Я з почуттям великої гордості запрошую вас відвідати цехи нашої фабрики. І
першим буде карамельний цех.
-Доброго дня, я кондитер - технолог карамельного цеху - Карина
Олександрівна.
Наш карамельний цех - це найгарячіший і найвеселіший. Ой, як у цеху цікаво!
Солодка стрічка пливе зі спеціальних апаратів, гаряча і прозора, а з гори на
неї фарба і кислота капають із запашною есенцією. А тоді стрічка сама
намотується на довгу трубку, по якій подається начинка в середину карамельного
батона. Батон з начинкою йде на машину, і вона штампує карамельки.
-Рада зустріти вас у цукерковому цеху.
Звуть мене Юлія Миколаївна.
Наші шоколадні цукерки скуштуйте - нізащо не пошкодуєте, в них є кальцій,
вітаміни і поживні речовини.
-Я - кондитер - технолог, Максим Сергійович, гостинно запрошую вас до
вафельного цеху. Асортимент нашої продукції великий: запашне печиво, хрумкі
вафлі та вафельні палички. Золоті руки наших працівників радують дітлаху і
тисячі дорослих людей ласощами нашого цеху і фабрики в цілому.
Вчитель:
-Діти, до нас на свято просяться казкові герої. Для вас вони приготували
загадки про себе.
1. Я моторчик свій заводжу,
З даху в
гості до вас приходжу.
Солоденьке
полюбляю,
До вас в
гості завітаю.
(Карлсон)
2. Мов пухнасті кошенята,
Мої смугастенькі звірята.
З ними гратись взагалі
Можна, поки ще малі.
Небезпечні стануть ігри,
З
них зростуть смугасті...
(Тигри)
3. Вельми незалежна ця особа.
Хоч мурчить і лащиться,
Та робить тільки те,
Що вирішить
сама.
(Кицька)
4. В норці хтось пухнастий жив
В гості Вінні запросив.
Ставив мед йому за столик
Довговухий, щедрий ...
(Кролик).
-Думаю, не варто пояснювати, чому саме ці герої завітали до нас на свято. А
поскільки гості полюбляють солоденьке, так як і всі ви, вони просять скуштувати
ось цю велику цукерку.
Ви в цьому їм допоможете? Тоді прочитайте зашифровані слова.
Вчитель:
-Герої дякують вам за дружню допомогу.
(Із за сцени чути стогін).
Але що трапилося? У наших героїв розболілися животики, нам доведеться їм викликати швидку допомогу і лікаря.
Щоб викликати їх, нам треба піднятися сходами.
-Лікар
порадив нашим героям не їсти багато цукерок, бо болітиме живіт, а ще
руйнуватимуться зуби.
Звучить пісня цукерок
Звемося ми цукерками,
У кожної свій смак.
Я «Білочка», я «Зірочка»,
А я «Червоний мак».
Ми всі цукрові родичі
Нас тут є цілий міх.
Їж хоч щохвилини нас,
Не спробуєш усіх.
Із неба густо сипались
Униз цукерки щоб,
О це б було би весело,
От здорово було б.
Вчитель:
-Зараз до
нас завітає експерт - технолог програми «Знак якості» Борщ Андрій Миколайович,
який пояснить нам, як правильно вибрати цукерки і не тільки.
(Андрій читає про харчові добавки та їх
шкідливість).
-
За
останні кілька років ми всі вже звикли до багатства вибору продуктів
харчування. Довго зберігаються, мають гарний вигляд, приємний смак та запах. Та
чи завжди ми знаємо, що ж насправді криється за барвистою упаковкою?
На жаль, привабливий вигляд і аромат не завжди свідчать про якість та
натуральність продукту.
У світі широко використовуються так звані харчові добавки, а серед них -
консерванти, розпушувачі, барвники, ароматизатори. Їх наявність у продукту
позначається на упаковці кодом Е з
відповідною цифрою.
Споживачі розвинених країн дуже уважно ставляться до того, чи не зашкодять
ці добавки їхньому здоров'ю. Цим справді варто перейматися - деякі з цих
компонентів можуть стати причиною таких недугів як, наприклад, розлад шлунку,
так і онкологічних захворювань.
Українські споживачі часто не мають інформації про безпечність продуктів,
які потрапляють до них на стіл.
Кожен має знати, що насправді він споживає. Обізнаний - значить, захищений.
Щиро сподіваюсь, що інформація про харчові добавки, допоможе вам робити
правильний вибір, і не лише у крамниці.
Класифікація харчових добавок
Е102 - Е180 Барвники. Підсилюють і відновлюють колір продукту.
Е200 - Е299 Консерванти. Підвищують термін зберігання
продуктів, захищають від мікробів, грибків. Хімічні добавки для стерилізації та
дезінфекції.
Е300 - Е399 Антиоксиданти. Захищають від окислення, від
згіркнення жирів та зміни кольору.
Е400 - Е499 Стабілізатори. Зберігають задану консистенцію.
Загущувачі.
Підвищують якість.
Е500 - Е699 Емульгатори. Утворюють однорідну суміш не змішуваних
фаз, води й олії.
Е600 - Е699 Підсилювачі смаку й аромату.
Е900 - Е999 Піногасники. Попереджають і знижують
ціноутворення.
Шкідливі добавки
Е103, Е105,
Е121, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е330,
Е447.
Е221-226,
ЕЗ20-322, Е338-341, Е407, Е461-466.
Е230, Е231,
Е232, Е239, Е311-313.
Е171-173,
Е320-322.
-З
доповненням, з домашнім завданням виступлять представники 3класу.
Вчитель:
-Таким чином, ми перейшли до домашніх завдань.
1 клас представляє малюнки своїх улюблених цукерок,
(демонстрація малюнків).
2 клас писав міні - твір на тему: «Якими, на мою думку,
будуть цукерки в майбутньому? Хто їх виготовлятиме? Чи може вони, взагалі
зникнуть?» (зачитуються твори з показами малюнків).
ЦУКЕРЛЯНДІЯ
На мою думку, цукерки ніколи не зникнуть.
Виготовлятимуть їх у великій дивовижній країні –
Цукерляндії.
Кондитерами будуть казкові герої.
Ось, наприклад, лікар – Айболить буде виготовляти
цукерки у вигляді пігулок. Вони будуть
круглі, різнокольорові, великі та малі.
А ще буде така цукерка, яка ніколи не
кінчатиметься. Її будуть продавати дітям, які дуже гарно вчаться.
Моя дружня порада: майте успіхи у навчанні і будете завжди їсти
цукерки!
4 клас ознайомить нас з цікавими рецептами солодощів.
Вчитель:
-У нашому повсякденному житті можна часто почути, побачити по телебаченню
реклами, акції різного змісту. А чи знаєте ви, що означає це слово?!
-Слово «реклама (акція)» в перекладі з латинської мови означає «кричати».
Її основне призначення - привернути увагу та підкреслити якості товару або
важливості події, заходу. У нашому випадку це продукція - солодощі. Це має бути
яскрава об'ява або плакат.
Цікаве повідомлення до радіо або на телебаченні. Реклама може бути усна,
письмова. Створена засобами образотворчого мистецтва.
-Акція! Акція! Не проходьте повз. Тільки сьогодні і тільки для вас. Наші херсонські
цукерки-найвищий клас! Смачними цукерками вас пригощаємо, здоров'я і радості
всім вам бажаємо.
Звучить музика
(Пригощає цукерками всіх учнів по-класно)
-Лік грошам я добре знаю, їх на вітер не пускаю - гроші я вкладаю в діло,
щоб фабрика багатіла.
Вчитель:
-Діти, хто
це такий, придивіться уважно.
- Бізнесмен!
Вчитель:
-Так, це бізнесмен, людина, яка допомагає успішно , прибутково розвивати
виробництво фабрики.
Таким чином, завершується наша екскурсія до Херсонської кондитерської
фабрики. Ми намагалися довести вам, що продукція нашої фабрики - найсолодша.
Якщо хочете переконатися - на здоров'я,
Приємного апетиту!
А зараз музична хвилинка.
-Пісню заспівайте разом з нами, друзі.
Про чудовий настрій та веселий сміх.
Хай лунає гучно в колі нашім пісня,
І підспівує хай з нами весь дитячий світ.
Звучить пісня «Загадкова
скринька»
Слова і музика Миколи Щура
Мій друже, не сумуй,
Шукай свої світи.
І по землі мандруй –
Вона така казкова!
Зроби в майбутнє крок,
Коли вже бачиш ти,
Як сяє між зірок
Скарбничка загадкова.
Приспів
Скарбничка повна мрій
І сонячних надій,
На щастя кожен день
Привітна і святкова.
Скарбничка без замків
Для тисяч дітлахів –
Скарбничка не проста,
А загадкова
За вітерцем бажань
Скоріше, друже, в путь.
Скарби Цукерляндії
Не знайдеш випадково.
Ось сонечко встає, навкруг
сади цвітуть...
І добре, що десь є
Скарбничка загадкова!
Проводиться конкурс «Загадкова скринька»
Вчитель:
-То який
сюрприз в цій загадковій скринці?!
(Діти
відгадують, називаючи ознаки цього предмета)
Хто відгадав - той отримує сюрприз (драже,
зефір)
Вчитель:
- Зазвичай
до свята чи коли йдуть в гості, дарують коробку цукерок. Нині модними є букети
з цукерок.
Такий букет
ми даруємо присутнім вчителям. І на цьому свято наше закінчено.
Дякуємо за співпрацю та увагу.
Звучить музика, дарується святковий кошик.
Використана література:
1. Програми курсів за вибором для початкових класів. «Абетка харчування».
Варіативна складова типових навчальних планів. Книга 2/ упор.: Л.Ф. Щербакова,
Г.Ф, Древаль. – Тернопіль: Мандрівець, 2011. – 120 – 130 с.
2. Інтерактивні технології навчання у початкових
класах / Авт. – упор. – І.І. Дівакова – Тернопіль.: Мандрівець, 2007, - 87,95
с.
3. Куріпта В.І. Сценарії позакласних заходів для 1
– 4 класів. – Х.: Вид. група «Основа», 2006. – 225 с. (Б-ка журн. «Початкове навчання»).
4. Даніліна І.В. Класні години . – Х.: Вид. група
«Основа»: «Тріада +» 2007. – 31-32, 147 с.
5. Сценарії екологічних заходів. – Х.: Вид. група
«Основа»; «Тріада +», 2007 . – 254 – 255 с.
Немає коментарів:
Дописати коментар